Vojtěška (tolice setá) - medicago sativa

Arabové mají pro tuto rostlinu jméno AL FAL FA, otec všech potravin. Semínka se používají k přípravě klíčků, které jsou vhodné přímo k jídlu. Nať slouží k získání zelené šťávy, homeopatických preparátů nebo sušené nati. Sušená nať se dále zpracovává na tablety, kapsle nebo volný prášek. Používá se jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu, které je dáno anabolickým efektem účinných látek obsažených ve vojtěšce.

Mimo to obsahuje celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo), cenné enzymy a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt. Vojtěška zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, pomáhá zvyšovat zdatnost a výkonnost, díky tomu je vhodná pro sportovce a těžce fyzicky pracující osoby. Vojtěška podporuje vstřebávání a využití bílkovin, vápníku, železa a jiných stopových prvků, zlepšuje metabolismus a činnost imunitního systému.

Vojtěška je jedním z nejlepších protirevmatických prostředků. Zlepšuje metabolismus a celkově zkvalitňuje trávicí proces. Podporuje činnost detoxikačních orgánů, ledviny a játra, a prohlubuje práci srdečního svalu. Vojtěška je dobré projímadlo a přirozené diuretikum. Zlepšuje stav diabetiků a detoxikuje trávicí trakt. Je velmi nápomocná při neutralizaci kyselé žaludeční šťávy. Potlačuje akutní i chronické záněty prostaty a močového měchýře. Obecně zmírňuje záněty.
Ke konzumaci se nejvíce využívají mladé listy. K nejdůležitějším obsahovým látkám řadíme především enzymy proteázy, které štěpí bílkoviny, lipázy, štěpící tuky, amylázy, štěpící škroboviny a koaguláza, která sráží mléko a krev. Emulsin podporuje trávení cukrů, invertáza mění sacharózu v dextrózu, pektináza tvoří z pevné hmoty zeleninový rosol a peroxidáza má oxidační účinky. Dále vojtěška obsahuje salicylovou, kumarovou a hroznovou kyselinu, glykosid tricholin, silici, třísloviny, flavonová barviva, pryskyřice, draslík, hořčík a provitamin A (betakarotenu a dalších karotenoidů), vitaminy skupiny B (například B6 – pyridoxinu), vitamíny C, E, K (který poskytuje ochranu před krvácivostí a pomáhá při srážení krve) a tak zvaný vitamín U (tento vitamín je také v syrovém zelí a šťávě ze zelí, která se často používá jako podpůrná látka při léčení peptického vředu), který chrání před žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Dále obsahuje vitamín D, kalcium a fosfor, čímž posiluje kosti a zuby dětí apod.

Podáváme buď čerstvou šťávu v denní dávce 50 až 60 gramů nebo 4 krát denně 2 gramy (jedna čajová lžička) práškované nati, kterou zapíjíme dostatečným množstvím vody. Užívání čajů je přirozeně možné, ale léčebně není tak efektivní, protože se teplem ničí důležité látky.

Klíčení vojtěškového semene. Semínka (1 vrchovatou polévkovou lžíci na litrovou sklenici) dokonale přebereme a důkladně propláchneme. Necháme okapat a zalijeme vlažnou vodou. Ráno vodu slijeme (můžeme ji později využít na přípravu polévky) a semínka necháme okapat. Pak vložíme do sklenice, přiložíme plátěné víčko a odložíme na temnější teplé místo. Dále semínka 2krát denně proplachujeme, necháme vždy okapat a dáme zpět do sklenice. Po 4 dnech se objeví lístečky. Necháme sklenici na plném slunečním světle, za účelem doplnění chlorofylu. Lístky rychle zezelenají a pak jsou připraveny k okamžité spotřebě.
Klíčky obsahují až 40% bílkovin, což je více než u většiny druhů živočišné stravy, více než vejce, mléko a hovězí maso. Součástí bílkovinné složky je také 8 esenciálních aminokyselin.

Je velikou chybou, že se vlastností vojtěšky velice málo využívá. Při jakémkoli onemocnění látkové výměny je vhodné užívat právě čerstvou šťávu, a třeba jen kvůli té ji pěstovat. Užíváme 3krát denně 1 čajovou lžičku před jídlem, ne však déle než 30 dní. Abychom měli vždy zásobu, můžeme si udělat vojtěškovou tinkturu. Tu vyrábíme ze semene. Jeden díl pomletého semene dáme do pěti dílů etanolu 60% až 65% a necháme je 14 dní v teple a temnu vyluhovat. Pak přecedíme a opět v teple a temnu skladujeme. Užíváme 3krát denně 8 kapek před jídlem a opět bychom neměli překročit 30 dní užívání. Kúru smíme dělat jen jednou za rok.
Účinky, kterými se vojtěška může právem chlubit nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Po 2 až 3 měsících nepřetržitého podávání se doporučuje jednoměsíční přestávka nebo týdení půst.
Shrnutí účinků, které jsou uváděny výrobci
- hypoalergický potravinový doplněk
- podporuje činnost žaludku
- předchází vředové chorobě žaludku a duodena
- působí proti únavě a vyčerpanosti
- působí proti ztuhlosti a bolesti kloubů
- pomáhá eliminovat otoky
- pomáhá vyloučit přebytečnou vodu z těla
- je vhodným doplňkem pro silový trénink
- pomáhá léčit obezitu
- vhodné je podávání u dětí, rostoucích jedinců a sportovců
- vynikající detoxikační účinek
- pomáhá při problémech s trávením
- zvyšuje fyzickou i životní sílu a zdatnost
- napomáhá ke zlepšení spánku
- zpomalení procesu stárnutí